Införd essä i Borås tidning september 2005
Giftmord i Gingri
Nattligt drama i Äspered Östergården Hemmansägare och resehandlare dog en plågsam död Hustrun anhållen, misstänks ha arsenikförgiftat make
Dessa svarta rubriker kunde ha tryckts i BT om tidningen funnits för 160 år sedan, anno 1845. Troligen var den tidiga försommardagen vacker, för Anders Lorentsson var sysselsatt med vårsådden på eftermiddagen före denna ödesdigra natt. Under vintern hade han troligen varit ute på handelsfärder, han var handelsdräng för en handelsborgare i Ulricehamn.
Affärerna hade säkert gått bra de senaste åren, för Anders hade köpt Äspered Östergården 6 år tidigare. Med hustru och tre barn hade han flyttat från Risbro där han möjligen varit mjölnare. Till kvarnen hörde också en liten gård, så oftast var stället delat mellan en brukare av gården och en mjölnare vid kvarnen.
Kvarnen var den värdefulla delen av stället och den betraktades som en god investering av socknens gårdfarihandlande bönder. Anders Lorentsson står också som ägare till Risbro den sista tiden som familjen bor på stället. Men Risbro bytte ofta ägare allt efter konjunkturerna och var i långa tider bebott av gårdfarihandlare och handelsdrängar.
Själv var Anders uppväxt i Gärdskulla i Gingri, en gård som inte längre finns. Gärdskulla inkorporerades av Bondarp i slutet av 1800-talet. Anders hustru Anna Cathrina Andersdotter hade närmare till sin hemgård, som var Hukebacka, eller Nygården som den numera heter. I Hukebacka huserade vid samma tid Annas syster Inga Maja Andersdotter med sin man Anders Andersson.
De båda svågrarna Anders i Hukebacka och Anders i Risbro hade säkert sällskap på resorna till Ulricehamn där de båda gjorde tjänst som handelsdrängar. För övrigt även Anders Lorentsson bror Petter i Bredgården i Gingri som också tjänstgjorde åt ulricehamnshandlare.
Äspered Östergården, där dramat mellan Anders och Anna utspelades, var närmaste granngård med Stakaberg, som också kallades Äspered Östergård. Det är därför oklart vilken gård som avses eller var den låg.
Dagen efter den fasansfulla natten mellan den 14 och 15 maj, spreds ryktet med blixtens hastighet över socknen och kringliggande socknar, om den hemska nyheten om Anders Lorentssons hastiga död. Rykten hade varit i svang över bygden i ett par år om osämjan i gården och Annas otrohet. Budet om dödsfallet gick till prästen i Borås dit Gingri då kyrkligt hörde. Brev medskickades åter till Äspered för vidare befordran till kronolänsman Ehrenqvist, vilket nyblivna änkan Anna gömde undan i sin brudkista.
Därför fördröjdes utredningen om dödsfallet och tingsrättens behandling av saken försenades. För tingssak blev det. Vid urtima ting den 7 juni i Väby tingshus i Hällstad. Ett 40-tal sidor tingsprotokoll handlar om det misstänkta mordet på Anders Lorentsson och här följer historien i koncentrat.
Ett 10-tal vittnen hördes i utredningen och i tingsrätten. Alla var samstämmiga om att Anders och Anna levde som hund och katt. Inga barn hade heller blivit gjorda de senaste åren, yngste sonen Per Gustav var 9 år när han blev faderlös. Men Anders beskrevs som en foglig och timid person, och pigan Britta berättar "Att husbonden i nyktert tillstånd alltid varit beskedlig och fridsam till lynnet, men att få sådana dagar inträffat". Osämjan övergår i våldsamma gräl de dagar som Anders "är begifven på dryckeskap" och han beskyller Anna för otrohet. Anna kallar sin man "horehund", den tidens vanligaste skällsord.
Sven Persson i Stakaberg berättar att Anders "omtalat det han vid ett tillfälle nästliden höst påträffat sin hustru och dräng Bengt Peter Johansson i en hölada under det de plägade köttsligt umgänge med varandra". Bengt var dräng på gården och ett annat vittne påstod att Anna vid ett annat tillfälle - trots att Anders "förbehållit henne det otillbörliga däri" - gått till Borås för att hämta hem drängen till Äspered sedan Anders och drängen varit till Göteborg i affärer.
Dagen före den ödesdigra dagen var Anders sängliggande hela förmiddagen i "convullsioner". Maja Persdotter i Kröckling berättar: "att hon var tillstädes och såg Anders överväldigad av convullsiva ryckningar, sparkade och bet ihop käkarna så hårt att tungan sårades, varav mycket blod flödade". Anders piggnade till efter middagsmålet och gick ut på gärdet för att fortsätta vårsådden. Dagen därpå låg han kvar i sängen hela dagen och klagade över håll i bröstet och gikt i benen. I kvällningen bad han hustrun om botemedel mot plågorna. Anna lagade till orsten och kristallglas som Anders sköljde ned med 3 supar brännvin. Ett högst betänkligt recept för i rätten erkända Anna att kristallglaset var foten till ett trasigt brännvinsglas. Orstenen och glaset hade krossats, inslaget i ett papper, på en sten ute på gården. Det som kallades kristallglas skulle egentligen vara "malet mariaglas" och kallades "glasgalla" bland allmogen.
Anna gick ut i ladugården för att se till kreaturen och när hon kom in igen låg Anders i svåra plågor och kräkningar. Sven Persson i Stakaberg kom på besök vid 8-tiden och han vittnar i rätten: "att Anders sagt att hustrun givit honom något som han inte visste vad det var" och Sven tillade "att Anders hade ovanligt svåra kräkningar med uppkastning". Så fortsatte det fram till kl 11 på kvällen då Anders ville ha en sup som han inte fick. Pigan gav honom istället vatten och mjölk.
Kl ½12 blir drängen skickad till närmaste grannen Petter Andersson som berättar: "vid pass ½12 på natten mellan den 14 och 15 blev jag väckt av dräng Bengt Petter Jonasson, som bad mig komma in, emedan han fruktade att husbonden skulle dö. Jag följde med drängen och fann ljus upptänt samt Anders Lorentsson liggande tyst och stilla samt efter en stund avlida, och att hustrun då visat sig bedrövad".
Vid urtima tinget med Ås härads tingsrätt vitsordar de flesta vittnena att de båda makarna ständigt hotat varandra med stryk och arsenikförgiftning. Drängen Bengt hade hört Anna säga: "det vår herre ville taga mannen bort" och att Anders yttrade på kvällen den 14: "hustrun givit honom in för håll, men att han trodde det vara hans bara död." Flera vittnen berättar att Anders ständigt var ängslig över att äta Annas tillagade mat för risken att bli förgiftad.
Åklagaren kronolänsman Ehrenqvist tar fasta på beskyllningarna om arsenikförgiftning och grundar därför sina misstankar mot den häktade änkan Anna Andersdotter på just bruket av arsenik. Anna erkänner köp av arsenik för att döda råttor. Det smusslas med arsenik på gården i Äspered, Anders påståtts haft arsenik i sängen, vittnen framträder och anger personer som sålt arsenik till Anna och så vidare. Omständigheterna kring denna del i målet är röriga och motsägande och inte möjliga att redovisa i ett kort referat.
Men läkarens slutsats efter sin obduktion var fullständigt glasklar: "Attest På grund af de vid förestående undersökningar gjorde iakttagelser sluter jag, att Anders Lorentsson ljutit döden genom förgiftning med arsenik. Hvilket jag icke allenast på min aflagde embetsed intygar, utan och med denna min odeliga förpligtelse så samt mig Gud hjelpe till lif och själ bekräftar. Ut Supra S Holmlund"
I rättegången framträder den åtalade Anna Andersdotter sturskt och kavat och tar inte gärna tillbaks sina påståenden även om hon blir överbevisad. Rättegångsreferatet upplyser också att hon förefaller "vara kall och lämnar beräknande svar".
Målet kommer åter upp den 25 juni 1845 för avgörande. Under tiden, från föregående tingsförhandling, har Anna suttit häktad och inspärrad i häradsfängelset och utsatts för förmaningar från prästerskapet att erkänna sitt brott. Någon bekännelse kom inte heller under rättegångsdagen. Åklagarens bevisning höll inte riktigt hela vägen och han måste medge, som det hette på den tiden, "lämna saken åt framtiden". Men han kunde inte låta bli att förorda "att svaranden måtte insättas i ett strängare fängelse för att därigenom förmås till bekännelse av sitt brott" Anna Andersdotter dömdes till böter för olovligt innehav av arsenik.
Mål av det här slaget måste hänskjutas till hovrätten för slutligt avgörande. Men Anna fick behålla huvudet även i hovrätten, för året efter bor hon med de två yngre barnen i Östergårdens undantag. Äldste sonen Johan August försvinner utom socknen till någon drängplats. Yngste sonen Per Gustav flyttar längre fram i tiden till Mölarp i Fristad där han gifter sig. Dottern Anna Charlotta bor med modern i torpet Gatan i Äspered ända fram på 1890-talet och Anna Cathrina Andersdotter dör 1890, 83 år gammal. Huruvida det inträffade karlsällskap på torpet förmäler inte historien, Anna gifte i varje fall inte om sig. Till hennes försörjning bidrog under 1860-talet en inackordering, ett barnhusbarn från Stockholm.
Fram tonar bilden av en stursk och kraftfull kvinna, samma intryck ger hennes syster Inga Maja, bondmora i Hukebacka (Nygården). Hon blir också änka i unga år, blott 33 år gammal och gifter inte heller om sig. Med minderåriga barn bygger hon under sitt första änkeår en ny mangårdsbyggnad på gården, kanske med den avlidne mannens handelsprovisioner från Ulricehamn.
Inga Maja blev änka ett år innan Anna hamnade i samma belägenhet. Vilket, enligt Maja Johansdotter i Bollås då kommenterades av Anna med: "Det vore gott jag vore så lycklig som Inga Maja och vore av med min man".
Historien med Anders och Anna i Äspered Östergården visar, att livsstilen som resehandlande bonde, utsatte hela familjen för svåra prövningar. Kanske gott om kontanter efter hemkomsten från resorna utgör frestelser att "supa till". En hemmavarande hustru som hade ansvar för barnen, tjänstefolket och djuren i ladugården. En rask och stark man i drängkammaren under månader av avhållsamhet kunde vara en frestelse trots omgivningens kontroll. Snedstegen på resorna var inte lika kontrollerbara och därför var resandet i sig en lockelse för många resehandlare och städerna var därför särskilt spännande resmål.
Fullständigt protokoll i målet under Ås härads tingsrätt 1845 |
|||